Heupartrose

Artrose is een van de meest voorkomende klachten aan het houdings- en bewegingsapparaat. Heup- en knie artrose komt het meeste voor. In de volksmond wordt artrose ook wel ‘slijtage’ of een ‘versleten heup’ genoemd.

Het heupgewricht bestaat uit een kop en een kom, bedekt met een laagje kraakbeen. Door het ouder worden vermindert de kwaliteit van het kraakbeen. Normaal gesproken zorgt het kraakbeen voor een schokdempend effect en dat het gewricht soepel loopt.

Afspraak maken Contact opnemen

Oorzaak heupartrose

Door het ouder worden van het lichaam (ouder dan 50-60 jaar) vermindert het kraakbeen. Hierdoor raken de botstructuren van de kop en de kom elkaar Heupartrosewaardoor er juist extra botvorming wordt gemaakt door het lichaam.

De term ‘slijtage’ en een ‘versleten heup’ bij heupartrose is hierdoor eigenlijk dus onjuist. Er ontstaan botwoekeringen en vergroeiingen van het gewricht waardoor het gewricht minder soepel loopt en er stijfheid en pijn ontstaat. De klachten sluipen er langzaam in en zijn vaak chronisch van aard (langer dan 3 maanden aanwezig).

Elk ouder wordend lichaam krijgt te maken met artrose, in meer of mindere mate aanwezig, het is in die zin een natuurlijk proces van het lichaam.

Vaak is er (ochtend)stijfheid van het gewricht aanwezig, eenmaal warm dan verdwijnt de stijfheid/ pijn weer wat meer naar de achtergrond. De pijn in het gewricht is vaak kenmerkend. Ook zijn de bewegingen van de heup behoorlijk beperkt en pijnlijk. Door compensatie kunnen ook spieren rondom het heupgewricht pijnlijk zijn.

Differentiaal Diagnoses

Aanmelding bij heupartrose bij een fysiotherapeut komt vaak na al een langere tijd klachten te hebben. De klacht kan lijken op andere heupklachten in het heupgewricht, deze moeten uitgesloten worden.

Voorbeelden van andere aandoeningen met ongeveer hetzelfde klachtenbeeld kunnen zijn:

 

Onderzoek heupartrose

De manier waarop de klachten zijn ontstaan, hoe lang deze aanwezig zijn, de plaats waarop de pijn te voelen is, geeft (samen met de tests die de fysiotherapeut uitvoert) een indicatie betreft de diagnose van de heupklacht. Op een röntgenfoto kan de ernst van heupartrose ook in kaart worden gebracht.

De beweeglijkheid van het heupgewricht wordt bekeken samen met de spierspanning en het testen van de spierkracht. Aan de hand van de status van de klacht en het doel van de patiënt kan de behandeling gestart worden.

“Wat gebeurt er als ik niets doe?” Als u niks doet en (al compenserende) blijft doorlopen zullen de klachten blijven verergeren. De beschadiging van het kraakbeen wordt groter waardoor de pijnklachten ook heftiger kunnen worden. In het ergste geval is een operatie noodzakelijk.

Behandeling heupartrose

Heupartrose en de beschadiging van het kraakbeen is onomkeerbaar, waardoor de behandeling vooral gericht is op het reduceren van de pijnklachten. Ook kunnen nevenklachten behandeld worden, zoals stijve omliggende spieren door het gecompenseerde looppatroon.

Bewegen en oefeningen zijn de volgende stap in de behandeling. Dit is belangrijk om het gewricht weer soepeler te laten lopen doordat het lichaam gewrichtsvloeistof aanmaakt tijdens het bewegen. Ook wordt de spierkracht vergroot waardoor er minder last op het gewricht komt. De belasting-belastbaarheid wordt opgebouwd met specifieke oefeningen.

Fysiotherapie en manuele therapie is bewezen effectief bij heupartrose. Echter, bij té veel blijvende klachten is het consulteren van een orthopeed raadzaam. Wellicht kan het gewricht geïnjecteerd worden en kunt u weer even vooruit met minder klachten.

Maar soms is een operatie om een totale heupprothese te zetten helaas ook niet altijd te voorkomen. Mocht het traject onvoldoende resultaat opleveren dan zal de fysiotherapeut met u kijken naar verdere oplossingen en zal er contact worden gezocht met de huisarts/ orthopeed.

Oefeningen voor thuis

Oefeningen bij heupartrose

Mis niets: schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Met tips, exclusieve acties, start nieuwe trainingen, updates over team Fitplan, interessante blogs en achtergrondinformatie over klachten en onze behandelingen. Je kunt je op elk moment weer uitschrijven. Klik hier voor het archief.

Afspraak maken
Chat openen
Hallo!
Waarmee kunnen we je helpen?

Ps Een afspraak maak je eenvoudig online. Bel ons voor het wijzigen van je afspraak.