Inversie trauma – enkel verzwikking

Jaarlijks lopen ongeveer 600.000 mensen een acuut enkelletsel op. Het grootste deel hiervan wordt opgedaan tijdens het sporten. Een enkel verzwikking is hier de bekendste van.

Bij een acute enkel verzwikking is de enkel direct pijnlijk en wordt de enkel meestal dik. Er ontstaat vocht in de enkel als beschermingsmechanisme. Ook is de enkel vaak pijnlijk en is het lastig om volledig pijnvrij op het aangedane been te staan. Later verkleurd de enkel vaak: blauw, geel, groen, het kan allemaal. Vaak is dit een teken dat er vezels van de buitenste enkelbanden (in)gescheurd zijn.

Afspraak maken Contact opnemen

Oorzaak inversie trauma

Bij een inversie trauma zwikt je enkel naar binnen zodat er rek op de buitenste enkelbanden komt. Er zijn verschillende gradaties: van verzwikking dat de enkelbanden opgerekt worden tot een volledige scheur in de enkelbanden.

Het risico op een inversie trauma wordt vergroot als de stabiliteit van de enkel verminderd is. Bij externe factoren zoals een oneffen ondergrond of als er sprake is van een contactsport, wordt het risico op een verzwikte enkel ook vergroot.

Differentiaal Diagnoses

Bij aankomst bij een huisarts of fysiotherapeut kan deze bepaalde testen uitvoeren om te kijken of er ook botbreuken aanwezig zijn. Als deze positief zijn, dan wordt er wellicht een röntgenfoto gemaakt om breuken op te sporen of uit te sluiten.

Aanmelding bij een fysiotherapeut is idealiter in de eerste of tweede week na het ontstaan. Dan kunnen nevenklachten behandeld worden, zoals een stijve kuit door het gecompenseerde looppatroon. Ook kunnen er dan meteen oefeningen worden gedaan en tips worden gegeven om de enkel soepel te maken en de belasting op te voeren.

Voorbeelden van andere aandoeningen met hetzelfde/bijkomend klachtenbeeld kunnen zijn:

Onderzoek enkel verzwikking

De manier waarop de klachten zijn ontstaan en de plaats waarop de pijn te voelen is, geeft vaak al snel aanleiding om te denken aan een inversie trauma.

De zelftest die volgt geeft je eventueel nog meer duidelijkheid:

Breng je voet naar binnen, heb je nu pijn aan de buitenkant van de enkel? Kun je ‘ja’ zeggen op de volgende symptomen: een gezwollen enkel, pijn aan de buitenzijde van de enkel, roodheid of een blauwe verkleuring van de enkel (of voetzool) en kun je er niet goed pijnvrij op staan?

Aan de hand van een fysiotherapeutisch onderzoek wordt de bewegelijkheid en stabiliteit van het enkelgewricht bekeken samen met de spierspanning van de kuiten. Daarna kan er een echo gemaakt worden van de enkel om de kwaliteit van de laterale (buitenste) enkelbanden in kaart te brengen.

Op basis van de status van de klacht en het doel van de patiënt kan de behandeling gestart worden.

“Wat gebeurt er als ik niks doe?” Een enkel verzwikking geneest vaak zelf met de tijd. Dus zijn uw doelen om weer gewoon het dagelijkse leven te kunnen uitoefenen zonder pijn, kijk het gerust even aan, na een paar weken gaat het vast een stuk beter. Wel is het belangrijk om de juiste dingen te doen bij een acute enkel verzwikking. Dus voor wat tips is het wel ook handig om naar een fysiotherapeut te gaan.

Echter; als u een actief beroep hebt waarbij u veel op de benen staat of als u sportactiviteiten wilt hervatten is het zeker handig om wél naar een fysiotherapeut te gaan. Wij kunnen ervoor zorgen dat er geen restklachten ontstaan met behandelingen en dat de enkel stabieler wordt door oefeningen gericht op je (sport)doel! Uiteraard wilt u geen chronische enkel instabiliteit ontwikkelen dus om te voorkomen dat dit gebeurd is een bezoek aan de fysiotherapeut geen overbodige luxe.

Behandeling inversie trauma

Er zijn verschillende behandelmogelijkheden voor de inversie trauma. Allereerst is het belangrijk dat de belasting goed wordt gedoseerd zodat het vocht kan afnemen. Acuut betekent dit: rust, koelen, tapen en je been omhoog leggen.

De fysiotherapeut kan de enkel mobiliseren om het enkelgewricht optimaal te laten herstellen en functioneren. Ook zijn mobiliteits-, stabiliteits en krachtoefeningen belangrijk om het herstel te optimaliseren zodat de belasting geleidelijk aan weer opgevoerd kan worden.

Naast deze oefentherapie kan vliegwieltraining een mooie toevoeging zijn om het hele lichaam te versterken en met name de spierkracht van de kuiten/ benen een ‘boost’ te geven!

Dit alles, om uiteindelijk weer sterker terug te keren op (sport) niveau!

Oefeningen voor thuis

Oefeningen bij enkel inversie trauma

Mis niets: schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Met tips, exclusieve acties, start nieuwe trainingen, updates over team Fitplan, interessante blogs en achtergrondinformatie over klachten en onze behandelingen. Je kunt je op elk moment weer uitschrijven. Klik hier voor het archief.

Afspraak maken
Chat openen
Hallo!
Waarmee kunnen we je helpen?

Ps Een afspraak maak je eenvoudig online. Bel ons voor het wijzigen van je afspraak.