Spanningshoofdpijn

De grootste groep hoofdpijnpatiënten heeft te kampen met spanningshoofdpijn. Het is een verzamelnaam van langer aanhoudende onbegrepen hoofdpijnklachten zonder neurologische oorzaak. De naam doet overkomen dat deze hoofdpijn wordt veroorzaakt door spanning of stress, dit is echter niet aangetoond. Voorheen werd deze vorm van hoofdpijn ook wel spierspanningshoofdpijn genoemd.

De hoofdpijn kenmerkt zich door een zeurende, strakke band om het hoofd, soms trekkend/drukkend vanuit de nek of op het voorhoofd. De doffe pijn is meestal mild tot matig en verergert meestal niet bij lichamelijke inspanning. Aan de andere kant zijn er zeker ook gevallen bekend die zo hevig zijn dat ook misselijkheid optreedt en een overgevoeligheid voor licht- en geluidsprikkels. De scheidslijn met migraine is dan lastig te stellen.

Oorzaak spanningshoofdpijn

De oorzaak is nog altijd onduidelijk, maar er zijn meerdere theorieën gevormd: de pijn zou veroorzaakt worden door een combinatie van nekpijn en een hoge spierspanning in de gelaatsspiertjes bij een verlaagde pijndrempel vanuit de hersenen.

Aangezien spanningshoofdpijn vaker voorkomt bij mannen dan bij vrouwen spelen hormonale factoren misschien een rol, dan wel lichaamsbouw- of houding. Psychische oorzaken voor spanningshoofdpijn zijn nog nooit aangetoond.

Differentiaal Diagnoses – Mogelijk andere aandoeningen

Er bestaan verschillende vormen hoofdpijn met ieder zijn specifieke karakter. Zoals migraine, hoofdpijn door medicatie-overgebruik, cluster hoofdpijn of hoofdpijn door blokkades in de nek: cervicogene hoofdpijn.

De kans is gering dat de hoofdpijn komt door ernstigere zaken, zoals een tumor. Bent u daar toch ongerust over? Overleg met uw huisarts hoe uw bezorgdheid weggenomen kan worden!

Onderzoek aanhoudende hoofdpijnklachten

Of er sprake is van spanningshoofdpijn blijkt vaak al uit het eerste vraaggesprek. Zinvol is om bijvoorbeeld een dagboek bij te houden met daarin de mate van hoofdpijn, gedane activiteiten, medicijn inname en aantal uren slaap.

De houding wordt uitgebreid geïnspecteerd. Daarnaast worden de stoornissen in kaart gebracht op het gebied van de beweeglijkheid en stand van de nekwervels en bovenste ribben, de stabiliteit, spierlente- en hardheid. Alle factoren die een rol lijken te hebben in het veroorzaken of het onderhouden van de hoofdpijn worden samengevat en in een behandelplan gegoten.

‘Wat gebeurt er als ik niks doe?’ Grote kans dat de hoofdpijn hetzelfde blijft: misschien gaat de episode-spanningshoofdpijn veranderen in chronische hoofdpijn. Pas op bij langdurig gebruik van pijnstillers! Lees bij medicatie-afhankelijke hoofdpijn meer hierover.

Hoofdpijn behandeling

Afhankelijk van de gevonden stoornissen en herstel belemmerende factoren kan het behandeltraject bijvoorbeeld als volgt zijn:

  • Blokkades wervelkolom en/of ribben oplossen middels manipulaties/ mobilisaties
  • Triggerpoints verminderen door middels van dry needling/ massage
  • Houdingsoefeningen, ‘omgaan-met-de-hoofdpijn regels’ en adviezen voor het dagelijks leven
  • Coördinatie/ stabiliteitsoefeningen voor de diep liggende kleine nekspiertjes

Oefeningen voor thuis

Adviezen bij spanningshoofdpijn

Mis niets: schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Met tips, exclusieve acties, start nieuwe trainingen, updates over team Fitplan, interessante blogs en achtergrondinformatie over klachten en onze behandelingen. Je kunt je op elk moment weer uitschrijven. Klik hier voor het archief.

Afspraak maken
Chat openen
Hallo!
Waarmee kunnen we je helpen?

Ps Een afspraak maak je eenvoudig online. Bel ons voor het wijzigen van je afspraak.